WordCamp Europe 2018: De status van WordPress Mobile

Door op | in Weblog

Al vanaf juli 2016 wordt er druk gewerkt aan de mobile WordPress app waarmee gebruikers gemakkelijk hun WordPress site kunnen onderhouden. De eerste versie van deze app was geen succes. Er zaten veel bugs in en de klachten stroomden binnen. Nu - twee jaar later - met veel hulp van de app-gebruikers is er een nieuwe versie uitgebracht. Automattic introduceert een nieuwe WordPress Aztec Editor voor mobiel. Beheer of maak je WordPress-blog of -website direct vanaf je mobile-device: maak en bewerk berichten en pagina's, upload je favoriete foto's en video's, bekijk statistieken en plaats reacties op opmerkingen. Cate Huston van Automattic vertelt ons tijdens WordCamp alles over de recente verbeteringen en de huidige roadmap.

Belangrijkste fixes/toevoegingen van de app

Zoals eerder genoemd waren de gebruikers verre van tevreden over de eerste versie van de app. Er waren grote problemen met de snelheid, gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid. In de nieuwe versie van de app zijn meer dan 200 bugs gefixt en andere issues getackeld. Sinds de nieuwe versie online is, is het aantal download zowel binnen iOS als Android fors gestegen.

Inlog Experience

Gebruikers kunnen tegenwoordig op een nog gemakkelijkere manier WordPress ervaren. Heb je nog geen WordPress site? Dan hoef je alleen nog maar op de "gratis beginnen" button te drukken. Je kunt hiermee direct een WordPress omgeving aanmaken en beginnen met het vullen van je website. Heb je al een WordPress site? Vul dan eenvoudig de URL en je inloggegevens in om toegang te krijgen tot het backend. Je kunt dit doen voor meerdere sites, zodat je die allemaal eenvoudig beheer vanuit één app.

Media-optimalisatie

Tegenwoordig staat veel media op de telefoon van gebruikers. Immers; een mobiel is vaak dé fotocamera. In de app is hier dan ook rekening mee gehouden. Het is vanaf nu eenvoudiger om foto's en video's toe te voegen binnen WordPress. Daarbij kun je in de instellingen van de app aangeven dat je je afbeeldingen wilt optimaliseren voor web. Op deze manier worden originele foto's (vaak al 5MB) gecomprimeerd naar +- 100KB, zonder dat hier veel van de kwaliteit verloren gaat.

Meer controle over de ‘small things’

Met de ‘small things’ bedoelen we snelheid en gebruiksgemak van de app. Volgens Cate snapt de ‘normale’ mens niet hoeveel tijd het kost om de, in hun ogen, kleine fixes de toen. Aztec is veel sneller en geheugen efficiënter dan zijn voorganger en ook de spellingscontrole is geoptimaliseerd. In de oude versie was het een nachtmerrie om de spellingcontrole werkend te krijgen. Dit is geen probleem meer in Aztec. Dit maakt de gebruikerservaring een stuk plezieriger.

Verder geeft Automatic aan dat ze elke dag bezig zijn om de app verder te verbeteren. Net als WordPress is ook de app een open-source project. Heb je interesse om hieraan bij te dragen? Dat kan. Bezoek hiervoor: https://apps.wordpress.com/contribute/

Interessant? Vragen?

Heb je over bovenstaande vragen en/of vind je het een interessant artikel? Laat het me weten. Ik ben benieuwd naar jullie reacties, dus laat vooral een comment achter via onderstaande formulier.

Wil je meer lezen over Wordcamp Europe 2018? Onderstaand vind je alle blogjes.

1. WordCamp Europe 2018: Het geven en ontvangen van Feedback
2. WordCamp Europe 2018: Is de interne linkstructuur van jouw website op orde?
3. WordCamp Europe 2018: De status van WordPress Mobile
4. WordCamp Europe 2018: Hoe creëer je User Generated Content voor jouw WordPress website?
5. WordCamp Europe 2018: Accessible Design