Blog

WordPress 3.4: wat kun je verwachten?

Door op | in Weblog

Als ontwikkelaar van diverse plugins, is Tussendoor er als de kippen bij wanneer het gaat om nieuwe releases van WordPress. Afgelopen week (27 mei) werd de RC (Release Candidate) van WordPress 3.4 vrijgegeven. Dè release voordat uiteindelijk WordPress 3.4 wereldwijd wordt uitgerold.

Wat gaat er veranderen?

Als we de lijst met wijzigingen en features van WordPress mogen geloven, een hoop! Zoals ze ook aangeven moet dat ook wel, met meer dan 500 behandelde tickets na wijzigingen en updates in het systeem waarbij - in mijn ogen - veel aandacht is besteed aan snelheid en gebruikersgemak.

Thema wijzigen via enhanced theme-control

Met "enhanced theme control" heb je de mogelijkheid om realtime wijzigingen door te voeren binnen het huidige thema. Dit kan van titel (van de blog) tot de kleur van een link in de tekst. Voor de ontwikkelaars onder ons, die zich afvragen hoe je dit verwerkt in je eigen thema's: uitleg op ottopress.

Media / afbeelding verbeteringen

Vaak liep ik - en samen met mij veel anderen - tegen het probleem dat bij het toevoegen van een afbeelding in een bericht of pagina, het niet mogelijk is om HTML-content toe te voegen aan de caption. Vanaf WordPress 3.4 is dit opgelost en wordt dit mogelijk.

Technische verbeterpunten

Vertaling van het systeem is overall verbeterd. Dit is onder andere gedaan door middel van:
  • Het toevoegen van leestekens in de algemene vertaling;
  • Vertalingen kunnen worden vertaald; dit houdt in dat woorden kunnen worden toegevoegd aan de grammatica / woordenboek van een blog;
  • Vertalingen zijn onderverdeeld in front-end / admin en netwerk-admin;
  • Widgets in het dashboard (wp-admin) kunnen worden vertaald.
  De WP_Query functie is volledig overhoop gehaald om te zorgen voor meer snelheid (beter voor SEO resultaten). Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat het proces waarmee de query wordt verwerkt anders wordt dan voorheen. Tegenwoordig haalt de qp_query alle mogelijke data op die hoort bij de query in één keer op te halen, wordt dit onderverdeeld. Eerst wordt het ID opgehaald waarna per ID de data wordt opgehaald behorend bij dat ID. Meer informatie hierover vind je hier.

Overige kleine wijzigingen

Verder zijn er nog een aantal kleine wijzigingen die voor meer gemak zullen zorgen in beheer, maar weinig te maken hebben met optimalisatie "onder de motorkap".
  • Bij het toevoegen van een gebruiker wordt een "bewerk" optie toegevoegd bij de succesmelding. Hierdoor kun je direct de gegevens aanpassen nadat de gebruiker is toegevoegd;
  • Vanuit het scherm waarin pagina's en berichten worden aangemaakt / bewerkt kunnen voortaan ook reacties worden toegevoegd;
  • Twitter.com is toegevoegd als een "oEmbed provider". Dit houdt in dat je een URL van Twitter direct in WordPress kunt plakken. WordPress zal hierna de Tweet automatisch tonen, als "quote";
  • De standaard upload limiet voor het uploaden van bestanden is aangepast van 10MB naar 100MB;
  • Nieuwe manieren om wp-admin te bereiken via /login, /dashboard, /admin. Dit resulteerde voorheen in een 404.
 

Wanneer?

Het is en blijft koffiedik kijken wanneer WordPress 3.4 uitkomt. De release stond oorspronkelijk gepland op 18 april, maar zoals een ieder weet zijn we daar rijkelijk aan voorbij geschoten. Mijn persoonlijke vermoeden is dat WordPress 3.4 in een periode tussen nu en vier weken gelanceerd zal worden en uiteraard zal Tussendoor zorgen dat al haar klanten probleemloos overgaan. Ook de plugins van Tussendoor internet & marketing zijn reeds uitvoerig getest in WordPress 3.4 en kunnen direct vanaf de release probleemloos worden gebeukt.