profile image

Rick de Jong

Strategie

06 juli 2011 03:32

Kleinere afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies

Wat is webP?

De snelheid van een website is altijd al een belangrijk aspect geweest. Het snel (in)laden en weergeven van een website draagt bij aan een goede gebruikerservaring. En die gebruikerservaring is voor Google heilig.

Als we Google mogen geloven gaat snelheid in de toekomst een steeds grotere rol spelen in de zoekresultaten. Zo heeft Google onlangs aangegeven snelle websites hoger te laten scoren in de zoekresultaten. Het is niet de belangrijkste factor en ons inziens zal dit ook niet gebeuren, maar het draagt zeker bij aan het goed vindbaar zijn en blijven in de zoekmachine.

Hoe krijg ik een snelle website?

Dat is uiteraard de kernvraag en hier zijn legio antwoorden op. Een aantal kunnen we vrij eenvoudig opsommen:

  • Goede hosting;
  • Geen gebruik van flash;
  • Compressie van afbeeldingen.

Dit zijn de drie meest eenvoudige en voor de hand liggende manieren om een website sneller te maken. Goede, kwalitatieve hosting zorgt ervoor dat je niet met duizenden andere websites op een server staat, waarover de snelheid (bandbreedte) verdeeld moet worden. Flash is naast dat het niet geïndexeerd kan worden enorm traag. Vooral websites die volledig zijn opgebouwd uit flash of flashobjecten worden langzaam ingeladen.

Compressie van afbeeldingen

Voordeel

Dan het laatste punt: afbeeldingen comprimeren, kleiner maken. Hier heeft Google haar eigen antwoord op gevonden in de vorm van WebP.

WebP is een afbeeldingsformaat (zoals JPG, PNG, BMP, GIF) dat door Google is ontwikkeld met het oog op snelheidoptimalisatie. Normaliter wordt voor het internet vaak gebruik gemaakt van JPG afbeeldingen, welke overigens ook zijn gecomprimeerd, maar het formaat van Google is gemiddeld tot 39,8% kleiner dan het JPG formaat. Dit is een groot verschil wat een website enkel ten goede komt.

Nadeel

Het enige nadeel is dat WebP alleen nog maar wordt ondersteund in Google eigen browser Google Chrome en Opera. Daarbij is er een speciale plugin nodig om afbeeldingen in het WebP formaat op te kunnen slaan vanuit Photoshop. Het toepassen van WebP is dus nog niet heel interessant, omdat browsers als Firefox en Internet Explorer dit nog niet ondersteunden, welke beide toch goed zijn voor ruim 70% van alle internetverkeer.