Wordpress Update
Meest recente WordPress versie
WordPress 5.8
Op 20 juli is de nieuwe versie van WordPress uitgebracht en ook deze keer zitten er weer een hoop leuke functies in. Deze release is een grote stap in de richting van full-site editing. Het biedt ons nieuwe mogelijkheden om gemakkelijk onze pagina's aan te passen, onze afbeeldingen te verfraaien en andere verbeteringen aan ons favoriete open source platform aan te brengen. Laten we eens kijken wat WordPress 5.8 ons brengt!
Gutenberg
De nieuwste release van WordPress brengt ons veel nieuwe functies, tweaks en verbeteringen. Daarnaast bevat deze update de 10.7 versie van de Gutenberg plugin. Hieronder delen we de belangrijkste veranderingen met je.
WordPress widgets
De eerste functie die we bespreken is de mogelijkheid om blokken toe te voegen aan de widget-gebieden op je website. Dit betekent dat je ieder blok uit je bibliotheek kan toevoegen aan bijvoorbeeld de voettekst of de zijbalk. Dit geeft je meer vrijheid als het gaat om de inhoud en het ontwerp van je pagina's. Je kan nu lay-outs maken met behulp van kolommen en spacers. Je kan ook het ontwerp veranderen door verschillende achtergrond kleuren en lettertypes toe te voegen.
Je kan de nieuwe widgetfunctie om blokken toe te voegen vinden in Uiterlijk > Widgets of in de Customizer
Deze functie lijkt volgende stap naar full-site editing, waarbij blokken de nieuwe standaard worden in WordPress. Het doel van WordPress is om een naadloze ervaring te creëren waarbij je in staat bent om alleen gebruik te maken van blokken bij het bouwen van je pagina's.
Features van WordPress 5.8
Nieuwe blokken & patronen om je berichten weer te geven
Er zijn veel nieuwe blokken en patronen toegevoegd aan de bibliotheek waaronder het Query Loop blok. Met dit blok kan je verschillende types berichten op elke pagina weergeven en bepalen welke informatie je wil laten zien. Je kan berichten uit een bepaalde categorie weergeven of een pagina maken met je populairste berichten, zonder dat je de code in hoeft te duiken. Ook bepaal je zelf of je de titel, de uitgelichte afbeelding, het uittreksel, de publicatiedatum, etc. toont.
Dit blok geeft je de daarnaast de mogelijkheid om pagina's te maken rond een specifiek onderwerp en zelf de controle over het ontwerp te houden. Wanneer je in de bibliotheek naar Patronen gaat en in het vervolgmenu op 'Query' klikt, krijg je suggesties over hoe je deze berichten kan weergeven. Probeer dit zeker eens uit want het zal je helpen om gemakkelijk nieuwe pagina's te maken met een ontwerp dat aan je behoeften voldoet.
WordPress Template Editor
Een andere functie die deel uitmaakt van de full-site editing toolkit is de sjabloon editor. Om van deze functie gebruik te maken zul je wel moeten werken met een thema dat hier geschikt voor is. Met behulp van deze editor kun je templates maken en aanpassen terwijl je content plaatst. Dankzij de editor kun je dus pagina’s aanpassen terwijl je nieuwe content toevoegt aan je WordPress website.
Daarnaast introduceert WordPress 5.8 veel nieuwe blokken (13 stuks maar liefst) die nuttig kunnen zijn bij het maken van bijvoorbeeld deze sjablonen:
- Site Logo / Site Tagline / Site Titel
- Query Loop
- Post Titel / Post Inhoud / Post Datum / Post Uittreksel / Post Aanbevolen Afbeelding / Post Categorieën / Post Tags
- Inloggen/Uitloggen
- Lijst van pagina's
Duotone filters
Een andere leuke functie die wordt geïntroduceerd in WordPress 5.8 is de duotone filter voor je afbeeldingen. Met dit filter kan je kleuren selecteren voor de schaduwen en highlights van een afbeelding. Er zijn een paar vooraf ingestelde duotone kleuren waaruit je kan kiezen, maar je kan ze ook aanpassen en zo je eigen duotone filter maken. Vervolgens kan je het filter selecteren wanneer je een (omslag)afbeelding toevoegt aan je bericht of pagina. Gebruik het filter om meer uniformiteit in je foto's te brengen, om aan je branding te werken of om sommige foto's meer te laten opvallen.
Een verbeterde lijstweergave in je editor
Dit is misschien niet de meest opvallende verandering, maar het zal het bewerken en selecteren van je blokken een stuk eenvoudiger maken. Voor de release van WordPress 5.8, was je al in staat om een overzicht te krijgen van de blokken die gebruikt worden op je pagina of in je bericht. Dit was echter meer in de vorm van een popup die verdween als je ergens anders op klikte. Nu, wanneer je de lijstweergave selecteert bovenaan je post editor, opent dit een zijbalk waar je al je blokken kan terugvinden. Deze zijbalk blijft staan tot je zelf besluit dat je hem niet meer wil zien.
Voorgestelde patronen voor blokken
Wanneer je aan je inhoud werkt en een van je blokken aan het bewerken bent, kan je ook het tabblad Patronen selecteren. Dit tabblad stelt patronen voor op basis van het blok dat je hebt geselecteerd, je kunt nu de huidige inhoud omvormen naar het gekozen patroon. Deze release brengt een aantal nieuwe patronen met zich mee en we kunnen nog meer patroon-suggesties verwachten in latere releases. Je kan deze patronen ook terugvinden door een nieuw blok toe te voegen, naar de Patronen-tab te gaan en item uit de dropdown te selecteren. Op dit moment biedt de blok editor patronen voor knoppen, kolommen, galerij, kopteksten, tekst en query.
Technische specificaties van WordPress 5.8
Introductie van theme.json
Deze release introduceert ook de Global Styles en Global Settings API’s. Dit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om editor instellingen en stijlen aan te passen door een theme.json bestand aan te maken. In dit bestand kan je de bestaande en nieuwe editor instellingen configureren en bepalen hoeveel dit klanten kunnen aanpassen. Je hebt controle over o.a.: welke functies worden ingeschakeld, de instellingen voor de blok-editor, hoe stijlen worden beheerd en over de custom CSS-eigenschappen.
WordPress ondersteunt Internet Explorer 11 niet langer
Als je Internet Explorer gebruikt, dan is dit belangrijk nieuws voor jou. Vanaf nu laat WordPress de ondersteuning voor Internet Explorer 11 vallen. Mocht je in de toekomst problemen ondervinden met je website, dan zal WordPress je hier niet meer bij helpen. Aangezien dit in de toekomst een probleem kan (en waarschijnlijk ook zal) worden, stelt WordPress voor om een modernere browser te gebruiken die zij wel ondersteunen.
WebP
WebP verovert het web als een storm en WordPress springt aan boord. Je kan nu WebP afbeeldingen uploaden naar je website, maar belangrijk om te weten is dat WordPress (nog) niet in staat is om je jpegs om te zetten naar WebP. Weet je niet wat WebP is? Dit is een afbeeldingsformaat dat relatief nieuw is en een verbeterde compressie biedt voor online afbeeldingen. Gemiddeld is de bestandsgrootte een stuk kleiner zijn tegenhangers (zoals JPEG of PNG) en dit helpt je pagina's licht te houden en snel te laden.