Blog - Google Analytics

Heeft jouw bedrijf al een meetplan?

Leestijd: 2 minuten (456) words
profile image

Rick de Jong

Strategie

14 december 2016 11:39

Heeft jouw bedrijf al een meetplan?

Veel bedrijven lopen vast op hun marketingstrategieën. Vaak worden er weinig of geen goede beslissingen gemaakt over strategieën of campagnes. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen is het belangrijk dat argumenten onderbouwd worden met feiten.

Beslissingen kun je nemen aan de hand van verkregen data uit Google Analytics. Meten = weten is een bekende uitspraak bij veel web-analisten. Vaak zien we dat bedrijven niet de juiste informatie meten en hier door onjuiste beslissingen nemen.

Opstellen meetplan

Veel bedrijven verzamelen al data, maar eigenlijk hebben ze geen idee wat ze er mee moeten doen. Hoe kom je er achter wat belangrijk is voor je bedrijf om te meten? Het antwoord hierop? Een doordacht meetplan. Een doordacht meetplan is cruciaal voor je online business. Heb jij voor je bedrijf al concrete doelen gesteld? Zo niet, dan wordt het tijd dat je een meetplan op gaat zetten.

Het formuleren van een meetplan

Heldere bedrijfsdoelstellingen zijn erg belangrijk voor een goed meetplan. Op deze manier kun je bepalen of je goede of slechte beslissingen maakt en welke veranderingen er in de toekomst doorgevoerd moeten worden. Met een bedrijfsdoelstelling geef je aan waar je bedrijf voor staat en wat je nu echt wil bereiken.

  1. Wat zijn de doelen van je onderneming? “Ik wil (...) dus...”
  2. Welke strategieën gebruik je om deze doelen te bereiken? “...dus…”
  3. Welke metrics of Key Performance Indicators (KPI) gebruik ik om te meten of elke strategie werkt? “Dit vertaalt zich in…”
  4. Wat zijn mijn targets voor deze metrics? “...en ik wil de komende periode…”

Keyword tool

SERP staat voor  Search Engine Results Page (de resultatenpagina van een zoekmachine). SERP Analyse tools vertellen je de top-ranking pagina’s voor een keyword. Wanneer je een SERP analyse uitvoert voor een keyword let je in ieder geval op de zoekintentie en de relevantie van je zoekwoord en bekijk je de concurrentie op basis van dat zoekwoord. 

Voorbeeld: wanneer iemand zoekt op ‘chocolade verwarmen’ is de intentie van deze persoon waarschijnlijk niet het kopen van een reep chocolade. Artikelen die hoog scoren zijn artikelen die je vertellen hoe je chocolade het beste kunt verwarmen.