profile image

Rick de Jong

Strategie

28 december 2016 08:05

ACF Pro

WordPress plugin review

Bij Tussendoor kun je terecht voor diverse doeleinden. Zo bedienen wij onze eigen klanten met WordPress oplossingen, vinden we het leuk om nieuws te delen in onze blog en hebben we een ruime handleidingen sectie op Tussendoor.nl. Om nóg meer nuttige informatie te delen, hebben we ons aanbod uitgebreid. Zo gaan we premium plugins behandelen, waarvan wij vinden dat het de moeite waard is om er dieper in te duiken.

Advanced Custom Fields: Pro

Ik ga er van uit dat je bekend bent met ACF en de manier waarop ACF werkt en/of wat de plugin doet. Immers; je hebt waarschijnlijk specifiek gezocht op de ervaringen van ACF: Pro, anders was je hier niet terecht gekomen.

Mocht je niet bekend zijn met ACF, dan kun je altijd bekijken of deze artikelen iets voor je zijn (klik).

Bij Tussendoor zijn we een fervent gebruiker van ACF. In vrijwel iedere website die Tussendoor oplevert, zit de plugin verwerkt. Dat is echter niet altijd zo geweest. We hebben namelijk ook gewerkt met alternatieven zoals Smart Fields, ECT (Easy Content Types), MetaBox en het manueel coderen van de velden.

Overzicht groepen in Advanced Custom Fields

Nadelen

Aan vrijwel ieder alternatief van ACF kleven (of kleefden) de nodige nadelen.

Zo wordt SmartFields in z'n geheel niet meer ontwikkeld. Hierdoor werkt de plugin ondertussen niet meer. Erg vervelend als je de plugin verwerkt hebt in een van je websites. ECT is na onze aanschaf van de plugin overgestapt van licentie-systeem. Hierdoor zouden wij dubbele kosten moeten maken en tientallen websites bijwerken. Daarbij bestond de plugin destijds uit add-ons voor diverse veld-typen. Dat werd erg onoverzichtelijk.

MetaBox is voor ons niet (altijd) uitgebreid genoeg en het handmatig opzetten en coderen van de velden is een te tijdrovende klus, vooral als je snel kleine wijzigingen wilt doorvoeren.

Heeft ACF geen nadelen dan? Jazeker heeft ACF die. De nadelen van ACF wegen in onze ogen echter wel op tegen de vele voordelen. Zo is een van de nadelen de snelheid (of het gebrek daarvan) van de plugin. Gebruik je veel groepen en veel velden dan wordt de plugin op dat moment soms traag. Voordeel daarbij is overigens dat dat alleen geldt in het plugin scherm. Overall heb je daar tijdens het beheren van de site dus weinig last van.

Voordelen

Extra velden in een bericht of pagina

Het grootste voordeel van ACF is de veelzijdigheid. De plugin heeft aan (bijna) alles gedacht! Bedenk een type veld en je kunt 'm gebruiken in de plugin. Daarbij kun je de velden vrijwel overal in WordPress gebruiken. Zo werk je met de velden in pagina's, berichten, custom posts, taxonomys, tags en zelfs in widgets.

De laatste is direct een klein addertje. Want je kunt dus wel velden verwerken in de widgets, maar je kunt via ACF geen sidebar keuze(veld) gebruiken. Wil je dus een sidebar kiezen per pagina of bericht, dan kan dat niet standaard.

\

Contactformulieren

Tijdens het schrijven van dit artikel stuitte ik op een vrij recente uitbreiding van ACF; Advanced Forms. Met Advanced Forms kun je contactformulieren opbouwen via de velden van ACF. Dit biedt het voordeel dat je in ieder geval één plugin minder nodig hebt (geen contact formulier plugin) en je op eenzelfde intuïtieve wijze kunt werken als je van ACF gewend bent. 

Hierbij heb je ook nog de mogelijkheid om waardes die worden ingezonden direct te verwerken als post. Gezegd moet worden dat je hier wel enige programmeer-kennis voor nodig hebt.

Extra velden in een bericht of pagina

Waarom een formulier opslaan als post? Stel je hebt een online vacaturebank en wilt dat mensen direct een inzending kunnen plaatsten, dan kan dat op deze manier relatief eenvoudig. Creëer een formulier met een titel, omschrijving, opleidingsniveau en alle andere aanverwante velden.

Bezoekers kunnen op deze manier hun eigen vacature inzenden, die jij vervolgens plaatst op je website. Zonder hier enige moeite voor te hoeven doen.

Niet meer zonder

Het gaat voor ons te ver om te zeggen dat we niet meer zonder ACF zouden kunnen. Ik kan wel zeggen dat ik niet meer zonder ACF zou willen. ACF is een krachtige plugin, biedt meer dan genoeg mogelijkheden en tig-veldtypes om te gebruiken. Het complete overzicht van het aantal te gebruiken velden vind je hier.

Een kleine greep uit de mogelijkheden zijn tekstvelden, WYSIWYG editors, foto-galerijen, Google Maps, bestandsupload en repeater-velden. Waarbij voor alle velden geldt dat het beheren van de velden in de plugin even eenvoudig is als het uitlezen daarvan. Een kind kan de was doen.

Ben je puur benieuwd of ACF iets voor jou is? Weet je niet of je de PRO versie nodig hebt en wil je eerst stoeien met de mogelijkheden? Download dan eens de gratis plugin vanaf de WordPress repo. Je vindt de gratis variant hier.

Velden bij een categorie

Conclusie

Over ACF kan ik vrij kort zijn. Het is iedere euro waard. Beheer je je eigen website? Dan heb je voor ~ €25,- een enorm krachtige plugin die je alle mogelijkheden biedt die je nodig hebt. Ongetwijfeld nog meer dan je nodig bent.

 

Ben je ontwikkelaar? Ook dan kun je je er geen buil aan vallen. De plugin kost dan omgerekend ongeveer €100, maar daarmee haal je een wereld aan mogelijkheden naar je toe. Je biedt jouw klanten de mogelijkheid van velden, Maps, etc, zonder dat je hier veel tijd in hoeft te steken. Absoluut de investering waard!

Ben je gebruiker van ACF en heb je een aanvulling op ons artikel? tof! Laat het ons weten via info@tussendoor.nl of laat een reactie achter via ons reactiesysteem hieronder.