Blog - Google Analytics

WordPress koppelen met Google Analytics

Leestijd: 3 minuten (532 woorden)
profile image

Rick de Jong

Strategie

28 januari 2016 04:02

WordPress koppelen met Google Analytics

Google Analytics via een plugin of handmatig koppelen

Als gebruiker van een WordPress site ben je, als het goed is, natuurlijk erg benieuwd hoeveel mensen je website bezoeken, hoe lang ze blijven en waarom ze weer weggaan. Toch? Wij in ieder geval wel en we helpen je graag op weg om dit ook voor jou inzichtelijk te maken.

Google Analytics is ondertussen een begrip in website-land. Als je statistieken wilt, is Google Analytics (GA) het eerste wat in je opkomt, maar hoe installeer of koppel je dit aan je eigen website? Dat is gelukkig vrij eenvoudig.

Het koppelen van Google Analytics kan op een aantal manieren. We nemen hieronder met je door.

\

Google Analytics by Yoast

Yoast, bekend van Yoast SEO, heeft een speciale plugin ontwikkeld voor Google Analytics. Zodra je de plugin installeert en activeert, vind je deze links in het menu terug onder Analytics.
Zodra je naar de plugin instellingen gaat vindt je de optie om de module te koppelen met jouw Google Analytics account. Heb je die nog niet? Maak deze dan aan via Google.com/Analytics.

Je kunt vervolgens aangeven welke opties je wel en niet bij wilt houden. Dit varieert uiteraard per situatie.

Yoast SEO

Handmatig koppelen

Mocht je geen gebruik willen maken van nóg een plugin, dan kun je er voor kiezen om handmatig de koppeling met Analytics op te zetten. Zodra je bent ingelogd in je GA account vind je onder "beheerder" een aantal opties. We zijn op zoek naar de optie "Trackingcode".

Zodra je op het gedeelte zit van de trackingcode vindt je precies hetgeen je nodig bent. De code en hoe / waar je deze moet plaatsen. Volg je deze instructies dan is, direct na het plaatsen van de code, je website gekoppeld met Analytics.

Als je het goed hebt gedaan ziet de code er zo uit:

 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
 (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
 m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
 })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
 ga('create', 'UA-********-1', 'auto');
 ga('send', 'pageview');

Andere opties

Natuurlijk zijner nog tal van andere opties en waarschijnlijk honderden plugins. Werkt Analytics by Yoast niet voor jou, dan kun je altijd een andere proberen. Test de plugins en kies die waar jij je prettig bij voelt en die je begrijpt.

Wil je geen plugin gebruiken? Dan gebruik je gewoon de code.

Meer informatie?
Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Lukt het koppelen niet of wil je andere informatie met betrekking tot SEO, Analytics of marketing? Laat het ons weten. Je kunt ons altijd een e-mail sturen of telefonisch contact met ons opnmen.