profile image

Rick de Jong

Strategie

10 september 2014 12:21

Afbeeldingen schalen, bijsnijden, roteren of spiegelen in Wordpress

Beheer je WordPress media bibliotheek

Welkom in de speciale “WordPress handleidingen” sectie op Tussendoor.nl. Deze keer behandelen we het bewerken van afbeeldingen in Wordpress. Naast deze handleiding heeft Tussendoor nog tal van andere WordPress handleidingen online staan om je op weg te helpen in WooCommerce en WordPress.

Het schalen, roteren, spiegelen en bijsnijden van afbeeldingen kan op honderden verschillende manieren. Echter dien je hier vaak speciale software voor te installeren op je computer. Naast dat veel van deze programma’s vaak behoorlijk prijzig zijn, moet je de programma’s ook nog onder de knie krijgen. Wordpress biedt een aantal basis mogelijkheden om je foto’s aan te passen.

Media bibliotheek

Na dat je bent ingelogd in Wordpress navigeer je naar je media bibliotheek. In de media bibliotheek staan alle media bestanden van je website opgeslagen. Vaak zijn dit afbeeldingen, maar hier kunnen ook PDF bestanden, video’s, geluiden en andere bestanden teruggevonden worden. Je kunt maximaal een bestand van 64MB uploaden naar je website.

Klik in het linker menu op Media en vervolgens op bibliotheek. Je ziet nu een overzicht van al je media bestanden.Vervolgens klik op de titel van de afbeelding die je wilt schalen. Vervolgens verschijnt de afbeelding nu groot in beeld

Onder de afbeelding zie je een knop afbeelding bewerken, klik hier op om naar het scherm te gaan waar je de  afbeelding kunt bewerken.

Afbeelding bewerken

Aan de rechterkant vindt je een kopje “afbeelding schalen”. Hieronder zie je de huidige grootte in pixels staan.

Stel je afbeelding is 1000 x 1000 pixels en je wilt de afbeelding voor de helft verkleinen vul dan bij de breedte 500 in. Je zult zien dat de hoogte automatisch wordt aangepast. Op deze manier blijft de afbeelding scherp én in verhouding.

Wanneer je tevreden bent over de aanpassingen klik je op de knop bijwerken.

style="object-fit:

Afbeelding bijsnijden, roteren of spiegelen

Wordpress biedt je ook de mogelijk om afbeeldingen bij te snijden.Wanneer je in het afbeelding-bewerk scherm zit voer je de volgende handelingen uit:

  • Klik met je muis op de afbeelding en houdt deze ingedrukt;
  • Beweeg je muis en selecteer het gedeelte wat je wilt bewerken;
  • Klik vervolgens op de “bijsnijden” knop;
  • Klik op opslaan.

Je afbeelding is nu bijgesneden.

Afbeeldingen roteren of spiegelen (optioneel)

Wanneer je je afbeelding wilt roteren of spiegelen vindt je boven de afbeelding deze twee mogelijkheden. Klik op de optie (roteren of spiegelen) die je wilt uitvoeren en sla de wijziging vervolgens op.