Blog - WordPress logo

Handleiding berichten opmaken (wysiwyg editor)

Leestijd: 2 minuten (474 woorden)
profile image

Rick de Jong

Strategie

31 december 2013 07:50

WordPress berichten opmaken

wysiwyg editor

Welkom in de speciale "Wordpress handleidingen" sectie op Tussendoor.nl. Deze keer behandelen we het opmaken van berichten in Wordpress. Naast deze handleiding heeft Tussendoor nog tal van andere Wordpress handleidingen online staan om u op weg te helpen in Wordpress. 

Wanneer een bezoeker op uw website terecht komt, wil hij graag zo snel mogelijk de informatie vinden waar hij naar op zoek is. Het is daarom erg belangrijk om uw website overzichtelijk te houden.

Dit geldt ook voor de opmaak van nieuwsberichten en teksten. Op deze manier kan de bezoeker van uw website direct vinden waar hij naar op zoek is. 

Om u hierbij een handje te helpen heeft Wordpress een handig hulpmiddel ingebouwd. Dit wordt ook wel de WYSIWG (what you see is what you get) editor genoemd. In deze editor zitten mogelijkheden verwerkt, zodat u eenvoudig uw berichten kunt opmaken. U kunt hiermee bijvoorbeeld links toevoegen, lettertypes aanpassen, een lijst met opsommingen plaatsen, tekstkleuren veranderen etc. 

Dit gebeurt allemaal via overzichtelijke knoppen en dus zonder internet-code (HTML). De WYIWYG editor heeft veel overeenkomsten met het programma Word, wat vaak wordt gebruikt voor tekstopmaak. 

In de onderstaande afbeelding ziet u de WYSIWYG editor. U kunt een functie gebruiken door een tekst te selecteren en vervolgens op de gewenste functie knop te drukken. We gaan alle functies bij langs:

Bold

Voor het opmaken ven vetgedrukte / dikke tekst.

Italic

Voor het opmaken van schuingedrukte tekst.

Striketrough

Voor het opmaken van tekst die doorgehaald is.

Underline

Voor het opmaken van onderlijnde tekst.

Link maken

Voor het invoegen cq. aanmaken van een link.

Link verbreken

Voor het verbreken / weghalen van een link.

Paragraaf, Kitchen sink en Lees meer

Iconen en opties die je ook terugvindt in de WYSIWYG editor zijn bijvoorbeeld de paragraaf optie (elijst), de kitchen sink en de lees meer optie. 

Paragraaf: Met het driehoekje naar onder kunt u verschillende kopteksten selecteren en uw tekst in paragraven indelen. Door het gebruik van kopteksten houdt u uw pagina overzichtelijk. De bezoekers kunnen op deze manier de gewenste informatie sneller vinden.

  • Selecteer de woorden die u wilt gebruiken voor een koptekst;
  • Klik op het driehoekje naar onder;
  • Selecteer de gewenste koptekst.

Kitchen Sink: Ook wel het aanrechtblad genoemd. Met deze knop kunt u de wysiwyg verbergen en tonen.

Meer lezen: Deze optie gebruikt u wanneer u bijvoorbeeld op de homepage een korte tekst heeft met een link naar uw nieuwsbericht. Hierdoor komen er niet onnodig lange teksten te staan en houdt u de homepage overzichtelijk voor de bezoekers. U kunt het vergelijken met een krant die op de eerste pagina korte teksten heeft met een doorverwijzing naar de pagina met het volledige artikel.

Uitlijnen

Het uitlijnen van tekst. Dit kan links, gecentreerd of rechts uitgelijnde tekst zijn.

Advertising

Quotes voor het weergeven van een citaat of quote.

Ongeordendelijst

Een list item, ongeordend. Voor het weergeven van bulletpoints.

Geordende lijst

Een genummerde lijst voor het weergeven van opvolgende nummering / stappen.

Undo

Undo; voor het ongedaan maken van een handeling.

Redo

We maken 'm lastig: het ongedaan maken van ongedaan maken. Oftewel; een stap vooruit, nadat je iets ongedaan gemaakt hebt.

Erase

Met deze functie kun je opmaak verwijderen. Bijvoorbeeld als u een kleur op tekstgrootte terug wilt zetten naar de standaard instellingen.

Plakken uit word

Met deze functie kunt je een Word document plakken in Wordpress, omdat teksten kopiëren en plakken vanuit Word wil nog wel eens wat problemen opleveren met de opmaak.

 

Enlarge

Het vergroten van het editor veld. Het invoerscherm wordt nu schermvullend weergegeven.