Blog - WordPress logo

Handleiding categorieën toevoegen, bewerken en verwijderen in Wordpress

Leestijd: 3 minuten (583 woorden)
profile image

Rick de Jong

Strategie

18 september 2013 08:04

WordPress wijzigingen doen

Vrijheid in gebruik van WordPress categorieën

Welkom in de speciale "Wordpress handleidingen" sectie op Tussendoor.nl. Deze keer behandelen we het toevoegen en bewerken van categorieën in Wordpress. Naast deze handleiding heeft Tussendoor nog tal van andere Wordpress handleidingen online staan om u op weg te helpen in Wordpress.

Categorieën in WordPress

Om nieuwsberichten in je website overzichtelijk te houden, worden deze geplaatst in een categorie. Stel  je hebt een website in de autobranche, dan zou de website met de volgende categorieën ingedeeld kunnen worden.

  • Laatste auto nieuws;
  • Alles over de APK;
  • Banden;
  • Motorproblemen.

In deze categorieën kun je je nieuwsberichten verdelen. Zo zou je in de categorie banden nieuwsberichten kunnen schrijven over:

  • Blog over banden onderhoud;
  • Blog over winterbanden;
  • Blog over banden opslag.

De categorieën worden op deze manier een verzameling van goede content en zoekmachines kunnen op deze manier categorieën als verzamelpagina’s indexeren. Zo bouw je met je website autoriteit op voor verschillende onderwerpen. In deze handleiding gaan we in op hoe je zo’n categorie kan aanmaken, bewerken en verwijderen.

\

WordPress beheren

Het beheer van WordPress categorieën bevindt zich in het WordPress beheer. Log hiervoor in in WordPress en navigeer in het menu an de linkerzijde naar berichtencategorieën.

Hier kun je vervolgens een categorie aanmaken. Een categorie bestaat uit een aantal (verplichte) velden. Naam, Slug, Hoofd en Omschrijving.

Naam Bij naam, vul je de gewenste naam in van de categorie
Slug De slug wordt het adres (url) van uw categorie. Bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/banden
Hoofd Bij de optie "hoofd" kun je de categorieën onderverdelen als dit nodig is. De categorie valt in dat geval onder een “hoofdcategorie”.
Omschrijving Bij de omschrijving vul je een korte omschrijving in van de categorie.

WordPress inloggen WP Admin

WordPress Categorie bewerken

Het kan een keer gebeuren dat een categorie moet worden aangepast. Om dit te doen ga je als volgt te werk.

  • Ga naar berichten → categorieën
  • Kies de categorie die je wilt bewerken

Je kunt op de categorie klikken om deze te bewerken, maar je kunt deze ook selecteren en vervolgens onderin de lijst de actie “bewerken” uitvoeren. 

Houd er rekening mee dat de categorie (slug) van te voren goed wordt vastgesteld. Mocht deze namelijk gewijzigd worden, dan heeft de zoekmachine die specifieke slug/categorie al geïndexeerd. Je dient deze dan door te sturen naar de nieuwe slug.
 

Pas de categorie (velden) vervolgens aan, zoals hierboven omschreven, en sla de wijzigingen op.

WordPress categorie verwijderen

Om een WordPress categorie te verwijderen ga je hetzelfde te werk. Je navigeert naar berichten → categorieën en zoekt de categorie die je wilt verwijderen.

Zodra je met de muis over de categorie hovert, zie je de optie om deze te verwijderen. Je kunt ook hier de categorie selecteren en bij de acties onderaan de lijst de actie “verwijderen” selecteren en uitvoeren.