Code voorbeeld

Watermerk toevoegen aan afbeeldingen tijdens WordPress upload

Leestijd: 3 minuten (631 woorden)
profile image

Rick de Jong

Strategie

02 juli 2022 08:04

Voeg een watermerk toe aan afbeeldingen

Tijdens het uploaden in WordPress

Het valt niet altijd mee geschikte afbeeldingen te vinden op het internet voor je website. Veel bloggers en webshop beheerders voegen dan ook regelmatig eigen afbeeldingen toe. Deel je regelmatig eigen gemaakte foto’s met de hele wereld via je Wordpress blog of je webshop? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je deze wilt voorzien van een watermerk.

Doormiddel van de Image Watermark Wordpress plugin kun je gemakkelijk je afbeeldingen voorzien van een watermerk. Het mooie van deze plugin is dat je ook eerder geplaatste afbeeldingen kunt voorzien van een watermerk. In deze handleiding gaan we in op de installatie en het gebruik van de plugin.

Plugin installeren en configureren

Allereerst gaan we de Image Watermark Wordpress plugin installeren.

  1. Login in je Wordpress omgeving;
  2. Navigeer naar Plugins;
  3. Navigeer naar Nieuwe plugin;
  4. Zoek op “Image Watermark;
  5. Klik op nu installeren en vervolgens activeren.

De image Watermark plugin wordt nu geïnstalleerd en kunnen we configureren. Je vind de instellingen van de plugin onder instellingen → Watermark

Opties van de plugin

Je krijgt nu een aantal opties te zien waarmee je je watermerk naar eigen wens kunt instellen. We gaan de belangrijkste opties bij langs.

Automatic watermarking: Selecteer deze optie wanneer je automatisch een watermerk wilt toevoegen aan je afbeeldingen.

Manual watermarking: Selecteer deze optie als je handmatig een watermerk wil toevoegen aan afbeeldingen in je media bibliotheek van Wordpress.

Enable watermark for: Bij deze optie kun je aangeven op wat voor soort afbeeldingen je een watermerk wilt toepassen.

Daarnaast kun je aangeven op welke custom post types de watermerken moeten worden toegepast (bijv berichten, pagina en/of sliders).

 

Positioneren van je Watermerk

Watermark alignment: Hier kies je de positie waar je het watermerk wilt weergeven. Bij Watermark offset kun je dit eventueel handmatig bijstellen, tot op de pixel precies.

Watermark image: Selecteer hier de afbeelding die je wilt gebruiken als watermerk. In de meeste gevallen is het handig om een *.png met transparante achtergrond is te stellen.

Watermark size, scale, quality en format: Geef hier aan of het watermerk geschaald moet worden of dat deze op origineel formaat moet worden geplaatst. Bij de volgende opties kun je spelen met de schaalgrootte, transparantie en de kwaliteit van het watermerk.

Image protection: Bij image protection heb je verschillende mogelijkheden om je afbeeldingen te beveiligen tegen mensen die je afbeeldingen opslaan.

Bestaande afbeeldingen voorzien van een watermerk

Heb je in het verleden al eens afbeeldingen geupload in je Wordpress media bibliotheek en wil je deze voorzien van een watermerk? Dan kun je deze handmatig voorzien van een watermerk.

Afbeeldingen selecteren

Navigeer naar je media bibliotheek en zet deze op list modus (dan kun je afbeeldingen eenvoudiger selecteren). Selecteer vervolgens de afbeeldingen die je wilt voorzien van een watermerk.

Klik op acties selecteer de optie “apply watermark" en vervolgens op uitvoeren.

De geselecteerde afbeeldingen zullen nu worden voorzien van een watermerk.