WordCamp 2016 - WordPress plugin directory 2016

Door op | in Weblog

Na de lunch hebben we de presentaties hervat met Konstatin Obenlan. Konstatin vertelde ons over welke kant de plugin directory (repo) opgaat in 2016.

Er werd afgetrapt met een kleine geschiedenig over hoe de plugin directory is gestart in maart 2007 en daarna is voorzien van (grafische) updates in 2009, 2011 en de laatste update in 2015. Vandaag wordt er vooruit gekeken naar de (grote) update die de plugin directory moet ondergaan in 2016.

De plugin directory is oorspronkelijk gebouwd op BBpress, omdat WordPress in 2007 nog niet de mogelijkheid had die het nu heeft met Custom Post Types. De basis zoals die toen ontwikkeld is in 2007 werkt nu nog steeds, maar ook daar komt flinke verandering in.

Houd er rekening mee dat de screenshots in deze blog zijn gemaakt tijdens WordCamp (2016) en nog sterk in ontwikkeling zijn. De uiteindelijke versies kunnen er dus anders uit komen te zien en anders werken.

Roadmap

De verwachting en doelstelling is dat de gehele WordPress directory wordt uitgerold in 2016. Hierbij zijn de volgende doelstellingen voor WordPress gesteld:

  • - Open source directory en API
  • - User WordPRess
  • - Enhanced User Experience
  • - Improved search
  • - Scalable review process

Open deur

Het wordt benoemd en daarmee is ook alles gezegd. De WordPress repo wordt opensource. Logisch, omdat WordPress dit zelf ook is. Wat echter niet ter sprake komt is dat dit vele kansen biedt voor ontwikkelaars van premium plugins. De manier waarop WordPress plugins' gehost zijn, kun je dus 1:1 overnemen. Op deze manier geniet je van de robuuste plugin repo van WordPress terwijl je deze zelf premium aanbiedt.

Enchanged User Experience & Improved search

De directory heeft sinds de oprichting sinds 2007 een enorme groei doorgemaakt en bestaat ondertussen uit meer dan 45.000 plugins. Doelstelling is dan ook om de user experience hier centraal te stellen. Dit omvat het verbeteren van het kunnen vinden / zoeken van plugins. Zoek je een specifieke gallery of SEO plugin, dan moet je deze zonder problemen kunnen vinden.

Scalable review proces

Themes en plugins worden door hetzelfde review team behandeld binnen WordPress, terwijl er in code / bouw veel verschil zit en ook de aantallen van ingediende items sterk verschilt. Hierin wil WordPress verschil gaan maken, maar ook kunnen schuiven qua beschikbaarheid. Zijn er veel thema's die gereviewd moeten worden, dan dient daar meer resource beschikbaar te komen en visa versa.

Plugin uploader

WordPress stoeit ook met de gedachte voor een plugin-uploader (front-end) in plaats van het SVN Repo gedeelte zoals dat nu gebeurt. Een combi van beide wordt ook genoemd. Tijdens de upload van een plugin wil men automatische code testen. Komt de plugin hier niet doorheen, dan komt deze (nog) niet bij het review team terecht. Dit versnelt het opsporen van veel voorkomende fouten en verlaagt de druk op het review team.

Layout WordPress Plugin directory 2016Layout WordPress Plugin directory 2016

Plugin gebruikers

Ook de layout van de plugin pagina wordt onder handen genomen. Deze beschikt straks over een grote zoekbalk en niet meer over de "nieuwe" en "populaire" plugins-sectie in een sidebar. WordPress is overtuigd van de nieuwe zoekfunctie die wordt ingezet en geeft aan dat wat men ook zoekt via de nieuwe zoekfunctie altijd gevonden kan worden.

Nieuw op de plugin pagina zijn wel de uitgelichte beta plugins. Zo kun je zelf beta features van WordPress testen, maar ook andere beta releases binnenhalen. Designtechnisch is er meer witruimte in het nieuwe ontwerp te vinden en wordt er gebruik gemaakt van een grotere fontgrootte, dit op veler verzoek.

Search

De nieuwe zoekfunctie die gebruikt gaat worden op de WordPress plugin repo is "Elastic search". Het grootste voordeel van deze techniek is het kunnen zoeken in vertaalde plugins / vertaalbestanden, woorden en zinsdelen. Hierdoor wordt de zoekopdracht accurater en zijn de resultaten nauwkeuriger en beter gericht op wat je daadwerkelijk zoekt.

De banner op de detail pagina blijft bestaan evenals het icoon dat op de overzichtpagina's te zien is. De omschrijving en screenshots zijn voortaan echter terug te vinden op één pagina in plaats van onder tabbladen. Houd er echter rekening mee dt dit nu nog in ontwikkeling is en dit dus kan verschillen met hoe het daadwerkelijk uitgerold wordt. Nieuw is ook de score qua support die terug te vinden is op de detail pagina (rechtsonderin). Dit geeft direct een beeld bij hoe de auteur omgaat met support en hoeveel vragen daarin zijn opgelost.

Tags /Categories

Wat ook kan helpen bij het zoeken naar een geschikte plugin is het beter indelen van Tags. Althans, WordPress denkt na over het omzetten van tags naar categorieën. Veel plugins gebruiken nu tags die vrijwel niet vaker/door anderen gebruikt worden, waardoor veel tags niet gezocht worden. Door dit te veranderen naar vast-voorafgestelde categorieën kun je het indexeren van plugins beter beïnvloedden.

Developers & Edicated admin interface

Nieuw in de 2016 plugin directory wordt een admin interface voor beheerders van plugins, waarmee je direct een snel overzicht krijg van je plugins, de status daarvan, etc. Ook kun je doorklikken naar detail weergave van je plugin om te zien wat de statistieken van die plugin zijn. Dat laatste kan nu ook al, maar de manier waarop WordPress dat wil doen is vele malen inzichtelijker dan nu gebeurt.

Layout WordPress Plugin directory 2016Layout WordPress Plugin directory 2016

Ook hierbij wordt aangegeven dat het nog sterk in ontwikkeling is en de kans dat dit er anders uit komt te zien groot is. Dát men er mee bezig is en dat het komen gaat is echter een goed signaal naar ons ontwikkelaars. Zoals ik eerder aangaf is, omdat dit gedeelte open-source is, dit voor premium plugin ontwikkelaars een welkome toevoeging.

The beta

WordPress heeft de plugin Repo als beta opengesteld voor ontwikkelaars. Wil je hieraan mee doen dan kun je je aanmelden via Wordpress.org/plugins-wp. Tickets kun je indienen via meta.trac.wordpress.org.