Blog - Google Places Maps

Google Maps API verwerken in onze makelaar plugin die geschikt is voor Realworks

Leestijd: 4 minuten (862 woorden)
profile image

Rick de Jong

Strategie

10 december 2018 10:53

Locatiegegevens van objecten ophalen

Google API Key

Onlangs heeft Google een aantal wijzigingen doorgevoerd in haar Google Maps-diensten. Zo is er een nieuwe prijsstructuur, die gebruikmaakt van een 'pay as you go'-model. 

Dit heeft er in geresulteerd dat Google Maps standaard niet meer werkt op websites, omdat hier een Google-sleutel (API-sleutel) voor nodig is. Aan de hand van deze sleutel kan Google bijhouden hoe vaak een map wordt ingeladen en gebruikt op een website.

Kosten gebruik Google Maps

Houd er echter rekening mee dat verbruik wordt berekend op basis van het aantal views (1 bezoeker kan al snel tientallen views genereren) en deze views lopen sneller op dan vooraf ingeschat. Onze ervaring leert dat het gratis gebruik hiervan vrijwel niet meer mogelijk is.

Er zijn momenteel enkele opties om Google Maps te blijven gebruiken. Dit geldt eveneens voor aanverwante diensten zoals Google Maps, Routes, POI en Places. Elke gebruiker krijgt maandelijks $200 tegoed voor de hierboven genoemde producten van Google. Mocht je dit gratis tegoed verbruikt hebben dan moet er voor elk verzoek betaald worden.

Ook in onze plugins maken wij gebruik van de hierboven genoemde Google producten. In dit artikel leggen we je uit waarvoor we de producten precies gebruiken, wat het effect is van de deze veranderingen van Google maar ook hoe je veelvoorkomende problemen kan oplossen.

Om te beginnen moet binnen de instellingen van de plugin aangegeven zijn dat je de locatiegegevens wil ophalen voor Google Maps. Dit doe je door via het menu in WordPress (aan de linkerkant) naar de plugin te gaan, vervolgens klik je op Wonen en daarna op Instellingen. Onderaan deze pagina moet de optie 'Ja, vraag locatie gegevens op bij Google Maps' aangevinkt zijn.

Ja, vraag locatie gegevens op bij Google Maps

Google APIs

Binnen onze plugins maken wij voor verschillende doeleinden gebruik van de services van Google. Zoals eerder aangegeven kan een enkele gebruiker al snel tientallen views opleveren. Het is daarom verstandig om de zaken rondom Google Maps goed in te stellen. Wij maken gebruik van de onderstaande API’s voor onze plugins.

Geocoding API

Met deze API zetten wij het fysieke adres van bijvoorbeeld een woning om naar breedte- en lengtegraad waarmee het mogelijk is om door middel van die gegevens de woning op een Google Maps te plaatsen.

Maps JavaScript API

De JavaScript API is nodig om de gegevens die we met de Geocoding API op hebben gehaald op de Google Maps te tonen. Deze kaart is terug te vinden op bijvoorbeeld de detailpagina van een woning.

Places API for Web

Deze laatste API gebruiken we om in de buurt van de woning openbare voorzieningen te laten zien zoals een supermarkt, school of bushalte. Deze API heb je alleen nodig wanneer je gebruik maakt van onze Diorama add-on.

De Diorama add-on toont deze voorzieningen overzichtelijk op de Google Maps. Daardoor kan je zien waar deze voorzieningen ten opzichte van de woning precies zijn. Indien gewenst kunnen we deze voorzieningen ook in een lijst of een opsomming tonen in plaats van op een Google Maps.

 

 

 

Veel voorkomende problemen

Plugin back-end

“De locatie van [Sixmastraat 66 Leeuwarden Nederland] kon niet worden bepaald: REQUEST_DENIED.”

Deze fout zie je wanneer je de Geocoding API niet ingeschakeld hebt. Onze plugin kan dan het fysieke adres niet omzetten naar de breedte- en lengtegraad. Deze data is nodig om de woning op de juiste plaats op de Google Maps te tonen.

Wanneer de Geocoding API ingeschakeld is maar je nog steeds de bovenstaande error krijgt, staan waarschijnlijk de restricties niet goed ingesteld. Bijvoorbeeld een fout in de URL waardoor Google geen toegang verleent tot de ingestelde API. In het stappenplan hieronder komt dit nog aan bod.

“De locatie van [Sixmastraat 66 Leeuwarden Nederland] kon niet worden bepaald: OVER_QUERY_LIMIT.”

De bovenstaande error krijg je in de back-end van onze plugin te zien wanneer er nog geen betaalgegevens aan het Google-account zijn toegevoegd, of wanneer de rekening nog geverifieerd moet worden.

Restricties

Als er een fout gemaakt wordt bij het instellen van restricties dan kan dit er in resulteren dat Google het niet toestaat om gebruik te maken van de ingestelde API-sleutel.