Blog - WordPress Snelheid

Google introduceert Page Speed Service

Leestijd: 2 minuten (444 woorden)
profile image

Erik van der Meulen

Strategie

29 juli 2011 07:19

Website optimalisatie

Snelheid belangrijker dan ooit

Google lanceert, drie weken na de lancering van het social netwerk Google+, alweer een nieuwe dienst: Page Speed Service. Google belooft met deze nieuwe dienst dat ze het internet wel 25 tot 60 procent sneller kunnen maken. Met Page Speed Service gaat Google een stap verder om websites nog toegankelijker te maken, het bedrijf is immers geobsedeerd door snelheid.

Functie

In het kort komt het er op neer dat Google een website ophaalt van de webserver waar deze ondergebracht is. Bijvoorbeeld de websites op de servers van Tussendoor. De pagina's worden vervolgens geoptimaliseerd door Google en worden daarna vanaf eigen Google servers wereldwijd getoond. Er moeten uiteraard wel een aantal handelingen uitgevoerd moeten worden waaronder het aanpassen van DNS records zodat deze naar Google verwijzen.

Het idee is dat je verder niet hoeft te kijken naar manieren om een website te optimaliseren maar dat Google dit allemaal voor je regelt. Bezoekers merken hier verder niets van volgens Google behalve dat de pagina's 25 tot 60% sneller laden.

Page Speed Service voor Tussendoor.nl

Google biedt aan om de website resultaten te testen via de dienst WebPagetest. Tussendoor gebruikt deze dienst al langer om de website van onze klanten tot in de kleinste puntjes te optimaliseren. Handelingen die Google aanbiedt met de nieuwe dienst voeren wij handmatig toe. Hetzelfde resultaat als het gaat om het laden van de websites, echter Google vereenvoudigd deze handelingen. Als test hebben wij de optimalisatie van Tussendoor.nl uitgezet en getest met de nieuwe Google dienst. De resultaten staan hierboven afgebeeld. "Original" geeft aan wat de website scoort qua snelheid zonder optimalisatie, "optimized" is met de snelheid functies ingeschakeld wat resulteert in een snelheidswinst van 46.7%.

Momenteel is Page Speed Service gratis beschikbaar voor een kleine groep webmasters. De service blijft echter in de toekomst niet gratis, later dit jaar worden de prijzen en nadere details bekend gemaakt. Uiteraard houdt Tussendoor deze ontwikkelingen goed in de gaten en zal deze waar nodig aanbieden aan haar klanten. Zoals eerder gezegd voeren wij dergelijke optimalisatie nu ook al door, hetzij handmatig. De kracht van deze handmatige optimalisatie is dat de diverse website onderdelen specifiek onder de loep worden genomen. Kortom, de bezoeker van uw website krijgt ten alle tijden een snelle website voorgeschoteld.