profile image

Erik van der Meulen

Strategie

29 december 2010 12:00

Opties voor zakelijke gebruikers

Betalingen via internet

Betaling via internet is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Ging alles vroeger nog met de onveilige creditcard of betaling via rembours (betalen bij aflevering door postbode), tegenwoordig maken we met zijn allen gebruik van iDeal. Maakt u gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, Regio Bank, SNS Bank, Knab, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kun je direct met iDeal online betalen. Voor de eindgebruiker een enorm handig en vooral laagdrempelig systeem, maar hoe is het gesteld met de implementatie voor de website eigenaar? Is dit eenvoudig te realiseren via zijn of haar bank of komt hier toch de nodige technische kennis bij te kijken?

Opties voor de zakelijke gebruiker

1. Je eigen bank voor iDeal. Het iDeal contract en contact verloopt dan via ABN AMRO, ING Bank, Fortis Bank Nederland, Rabobank en Royal Bank of Scotland.
 

2. Via een Payment Service Provider (PSP). Deze PSP zorgt voor de koppeling met jouw bank en betaalt betalingen (direct) aan jou uit.
 

Koppeling direct via je eigen bank

De meest voor de hand liggende iDeal oplossing lijkt die van je eigen vertrouwde bank te zijn. De iDeal koppelingen van de eerder genoemde deelnemende banken zijn echter vaak niet de meest voordeligste keuze. Er is veel verschil in banken en de tarieven liggen vaak vrij hoog ten opzichte van de Payment Service Providers. Je moet hier toch al snel denken aan een 0,75 euro per transactie. Eén van de vereisten van de banken is dat je een zakelijke rekening hebt bij de betreffende bank.

Een groot voordeel bij het gebruik van een bank voor de iDeal koppeling is dat je eigen bedrijfsnaam en rekeningnummer bij de betaling genoemd wordt. Voor de consument oogt dit doorgaans betrouwbaarder dan een naam van een derde partij waar ze eerder nog geen contact mee gehad hebben. Dit gaat echter de laatste tijd niet helemaal meer op aangezien de Payment Service Providers ook een eigen betaalscherm bieden. Uiteraard staat je rekeningnummer niet op het afschrift van de consument.

Koppeling via een Payment Service Provider

Payment Service Providers zijn een soort servicebureaus voor betalingsverkeer op internet. Ze bieden de mogelijkheid om betalingen van je webwinkel af te handelen. Vaak bieden ze naast iDeal, ook nog een reeks andere betaalmethodes zoals de creditcard van Visa en/of Mastercard, Paypal, Wallie en eenmalige machtigingen. Dit kan dus gezien worden als een extra service voor jouw klanten.

Een bijkomend voordeel is dat je zelf het geld op een snelle en veilige manier binnen krijgt. Betalingen worden namelijk vaak één op één naar je overgeboekt terwijl je bij een directe koppeling met de bank ongeveer een week moet wachten op het tegoed. De kosten van Payment Service Provider bestaan normaliter uit eenmalige aansluitkosten, de kosten van het maandabonnement en de kosten die per betalingsmethode worden berekend.

iDEAL Koppeling

iDeal Koppeling

De reden dat wij aan iDeal en haar aansluitmethodes een blog schrijven is omdat Tussendoor internet & marketing recentelijk de website Profconnect.nl heeft opgeleverd. Deze website is door ons voorzien van een koppeling met iDeal die verloopt via Payment Service Provider Ogone.nl.

Er is voor deze partij gekozen vanwege de beveiligde SSL betalingen, de klant later het betaalsysteem kan uitbreiden met meer betaalmethodes en Ogone een gebruiksvriendelijke portal biedt voor online betalingen.
 

Overzicht iDeal via uw bank

Nederlandse banken die iDeal aanbieden: ING.nl, Rabobank.nl, ABN Amro en Friesland Bank.
 

Overzicht Payment Service Providers

Nederlandse Payment Service Providers zijn bijvoorbeeld Mollie (aanrader), Multisafepay, Saferpay, weDeal, Buckaroo, Paytor, Ogone, Icepay, TargetPay, Multipay en PayPro.