profile image

Jeanine Tuinstra

Marketing

18 april 2024 11:12

Laatste update: 02 mei 2024 01:22

WordPress 6.5 in het kort

WordPress Regina

Goed nieuws voor ondernemende content creators en doorgewinterde WordPress ontwikkelaars. WordPress 6.5 is officieel gelanceerd en bevat een aantal fijne functies die we in deze blog bespreken.

WordPress 6.5 staat in het teken van een Gutenberg Upgrade, verbeterde prestaties en nieuwe API’s. De update brengt ons een reeks nieuwe functies, gericht op het verfijnen van de gebruikerservaring en het uitbreiden van mogelijkheden voor ontwikkelaars.

De nieuwe functies omvatten onder andere een geïntegreerde font-bibliotheek, geavanceerde blok-editoropties en indrukwekkende prestatie-optimalisaties. Dankzij WordPress 6.5 kunnen we rekenen op een sneller en gebruiksvriendelijker framework waardoor zowel beginners als professionals een efficiëntieslag kunnen maken.

Benieuwd wat WordPress 6.5 voor jou betekent? Hieronder beschrijven we de belangrijkste updates voor gebruikers, thema bouwers en ontwikkelaars. Gebruikers vinden hier een overzicht van de mogelijkheden die contentcreatie makkelijker en sneller maken. Thema Bouwers mogen rekenen op intuïtieve aanpassingen van thema’s. Voor ontwikkelaars richten we ons op de technische vooruitgang en de nieuwe API’s die de ontwikkeling van WordPress-plugins en -thema's naar een hoger niveau tillen

Gebruikers en creators

Voor gebruikers van de Gutenberg-editor in WordPress 6.5 is de verbeterde Font-bibliotheek een toffe functie. Deze verbeterde bibliotheek vereenvoudigt het beheer van lettertypen binnen de editor. Ook de uitbreiding van de block editor en de site editor zijn naar een hoger niveau getild.

Tot slot bevat WordPress 6.5 meer dan 110 performance verbeteringen. Hierdoor zijn de laadtijden twee keer zo snel als in WordPress 6.4 en de verwerkingssnelheid is maar liefst 4 keer sneller. Dit betekent dat jij nog sneller en efficiënter kunt werken binnen WordPress. Hieronder hebben we de verbeteringen voor gebruikers samengevat.

 • Font-bibliotheek: Beheer fonts direct vanuit de editor, inclusief het uploaden van eigen fonts of het integreren van Google Fonts voor een gepersonaliseerde typografie.
 • Verbeteringen in de Blokeditor: Nieuwe mogelijkheden zoals de drop shadow-effect voor blokken zoals afbeeldingen, kolommen en knoppen, en slimme overlay-kleuren voor Cover-blokken.
 • Rechtenbeheer voor blokken in de Lijstweergave: Gebruikers kunnen nu elk blok in de lijstweergave hernoemen voor betere organisatie en navigatie.
 • Rechter muisklik toegang tot blokinstellingen in Lijstweergave: Een snellere manier om blokinstellingen aan te passen zonder de lijstweergave te verlaten.
 • Link-controle verbeteringen: Betere navigatie met visuele iconen voor het sneller maken en beheren van links.

Themabouwers

Themabouwers staan op het punt om een reeks krachtige nieuwe functies en verbeteringen te ervaren die het bouwen en aanpassen van thema zowel flexibeler als toegankelijker maken. Hoewel WordPress dit pad al was ingeslagen, vervaagt de grens tussen klassieke- en blokthema’s. Dit vergroot de ontwerpopties voor jou als themabouwer. Ook wordt de integratie van dynamische content steeds eenvoudiger.

Dankzij de toegankelijkheidsopties en gebruikersinterface wordt het ontwerpen en bouwen van WordPress websites nog toegankelijker en efficiënter. WordPress 6.5 maakt het voor themabouwers nog makkelijker om moderne en dynamische websites te bouwen die aan de huidige kwaliteitsstandaarden en gebruikersverwachtingen voldoet.  

WordPress 6.5 nieuwe functies

 • Ondersteuning voor uiterlijk tools in klassieke thema's: Klassieke thema's kunnen nu profiteren van blokthema-editor tools zonder afhankelijk te zijn van theme.json, waardoor nieuwe ontwerp opties beschikbaar worden.
   
 • Gedeeltelijk gesynchroniseerde patronen: Biedt de mogelijkheid om een uniform ontwerpelement over de hele site toe te passen, met de vrijheid om het op specifieke pagina's aan te passen.
   
 • Verbeterd beheer van patronen voor klassieke thema's: Maakt het invoegen van vooraf ontworpen blokken in pagina's en berichten gemakkelijker, waardoor complexe lay-outs en ontwerpen snel toegevoegd kunnen worden
Caption komt hier

WordPress ontwikkelaars

Voor ontwikkelaars markeert WordPress 6.5 vernieuwing en vooruitgang binnen het platform. WordPress 6.5 introduceert een aantal significante verbeteringen en nieuwe functies, gericht op intuïtiever ontwikkelen, site-interactiviteit optimaliseren en efficiëntie van WordPress verhogen.

Dankzij de Block Bindings API is een diepere integratie mogelijk tussen blokken en dynamische data, en de Script Modules API zorgt voor gestroomlijnde JavaScript-ontwikkeling. WordPress 6.5 biedt ontwikkelaars de tools en technologieën om innovatieve en interactieve web ervaringen te bouwen. 

Nieuwe functies voor ontwikkelaars

 • Block Bindings API: Maakt het mogelijk om blok attributen te verbinden met verschillende gegevensbronnen zoals aangepaste velden, waarmee je dynamische content creatie vereenvoudigt.
   
 • Script Modules API: Brengt native JavaScript Module ondersteuning naar WordPress. Handig voor ontwikkelaars die JavaScript modules in hun uitbreidingen gebruiken.
   
 • Plugin Afhankelijkheden: Een nieuw systeem voor het beheren van plugin-afhankelijkheden om stabiliteit en prestaties te verbeteren. Plugins kunnen nu afhankelijkheden aangeven die geïnstalleerd en geactiveerd moeten worden voor ze zelf geactiveerd kunnen worden.
   
 • HTML API en i18n Verbeteringen: Significant bijgewerkt om een breder scala aan HTML-specificaties te ondersteunen en een efficiënter vertaalsysteem te bieden.
   
 • AVIF-ondersteuning: Voegt ondersteuning toe voor het moderne AVIF-afbeeldingsformaat, wat leidt tot kleinere bestandsgroottes bij behoud van beeldkwaliteit

Block Bindings API.

Koppel blocks aan custom fields en gebruik de waarde van de custom fields zonder aangepaste blocks te maken. Aangedreven door deze API kunnen ontwikkelaars dit veel verder uitbouwen, bijvoorbeeld door blocks aan dynamische content te koppelen.

voorbeeld van een toepassing van block binding
\

AVIF Ondersteuning.

In de Regina update is veel aandacht voor performance updates. De ondersteuning van AVIF is hier een voorbeeld van. Dit bestandformaat is zo'n 50% kleiner dan WebP-afbeeldingen, mét behoud van kwaliteit.

avif logo

WordPress Regina

WordPress 6.5 is genoemd naar de Amerikaanse jazzviolist Regina Carter. WordPress ziet overeenkomsten tussen stoere karakter van de bekroonde artiest die erom bekend staat de grenzen van wat mogelijk is met de viool te verleggen, en hun revolutionaire update.

Kan ik zomaar updaten naar wordpress 6.5?

Vanaf PHP versie 7.4 of hoger kun je updaten naar WordPress 6.5. Let op, voer nooit zomaar een update door. Dit geldt voor plugins maar zeker ook voor een WordPress update. Het updaten van je website vergt enige voorbereiding. Denk hierbij aan een backup van je website, controle op compatibiliteit en een check nadat de update is afgerond. 

Hoe kan ik mijn website updaten naar WordPress 6.5?

Volg onderstaande stappen om zorgeloos jouw WordPress website bij te werken naar WordPress 6.5:

 1. Maak een volledige back-up: Dit is cruciaal voordat je wijzigingen aanbrengt. Een back-up zorgt ervoor dat je je website kunt resetten naar de situatie voorafgaand aan de update.
   
 2. Controleer de compatibiliteit van plugins en thema's: Check of de plugins en thema's die je gebruikt compatibel zijn met WordPress 6.5. Dit helpt mogelijke conflicten te voorkomen die problemen kunnen veroorzaken op je website.
   
 3. Werk WordPress bij: Update WordPress vanuit je WordPress-dashboard. Wanneer je niet deze mogelijkheid hebt, kun je een handmatige update uitvoeren. Wanneer je hier onvoldoende kennis van hebt, adviseren we je om hier een expert voor in te schakelen.
   
 4. Update je plugins: Nadat WordPress is bijgewerkt, ga je door met het bijwerken van je plugins. Dit zorgt ervoor dat alle plugins goed samenwerken met de nieuwe WordPress-versie en helpt bij het voorkomen van veiligheidsrisico's en compatibiliteitsproblemen.
   
 5. Update je thema: werk tot slot je thema bij.
   
 6. Controleer je website: check de pagina’s, test formulieren, test de checkout en controleer of alle elementen nog werken.